Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 mars, 2018 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 27 mars, 2018 - 11:40

Om hår och rötter, rotlöshet och mellanförskap

Hårets symboliska betydelse har fotokonstnären Nayab Ikram intresserat sig för redan länge - i sitt nya projekt utforskar hon rötter.

Hårets innebörd för den egna identiteten har intresserat Nayab Ikram sedan barnsben då hon var flickan med det långa håret, som alla andra ville fläta. Senare har hon utforskat traditioner och normer för hur håret ska hanteras i olika kulturer och religioner och konstaterar att det ingalunda bara är islam som har regler för sådant. Det var först under tidigt 1900-talet som kvinnor i västvärlden började klippa sitt hår kort medan kvinnor inom judisk ortodoxi traditionellt har rakat av sig håret när de gift sig och börjat använda peruk. Det finns mycket att utforska kring hår och det har Nayab Ikram också ägnat sig åt, i sitt examensarbete och i den utställning som hon nyligen medverkade i på Ålands konstmuseum. Nu har hon inlett ett nytt projekt med fokus på rötter: varför somliga har svårt att rota om sig medan det går lätt för andra t ex. Hör henne berätta om sitt konstnärskap i dagens program!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »