Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 februari, 2018 - 01:40Uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:22
  • Nanna Sjöström presenterar utställningen Yes, please, Galleri Skarpans sept 2016
  • Nanna Sjöströms separatutställning på Ålands konstmuseum 2013, den sista före stängningen
  • Nanna Sjöströms klänningar, konstmuseet 2013

Nanna Sjöström in memoriam

Senaste vecka nåddes vi av budet att konstnären, grafikern Nanna Sjöström gått bort, i en ålder av 69 år. Det är mycket sorgligt och hon lämnar ett stort tomrum efter sig i det åländska konstlivet säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen.

Grafiken blev Nanna Sjöströms främsta uttrycksmedel men måleriet fanns ändå med hela livet, akvarellen och oljekritorna hörde till det hon alltid såg till att ha med sig på sina resor. Djur av olika slag var återkommande motiv under långa tider men i sina sista separatutställningar på hemmaplan - den som "stängde" Ålands konstmuseum för renoveringen och Yes please-utställningen på Galleri Skarpans hösten 2016 - rörde sig Nanna i andra motivkretsar. Hon rörde sig också från tryck i väldigt litet format till de sista årens stora monotypier som var så stora att hon inte längre kunde göra dem hemma på Åland. Istället blev det återkommande utflykter till en grafikverkstad i Bohuslän i sällskap av en assistent: de plåtar Nanna jobbade med där kunde hon inte hantera ensam. Nanna lärde mig väldigt mycket om grafik och olika tekniker inom konstgrafiken säger Susanne Procopé Ilmonen - konstmuseet anlitade också Nanna som kurator för en stor grafikutställning, Svärtans magi på konstmuseet 2006.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »