Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 februari, 2014 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 20 september, 2016 - 12:33

Lumparlands bibliotekarietjänst lagd på is under 2014

För att spara pengar har Lumparlands kommun beslutat att inte lediganslå tjänsten som bibliotekarie när den tidigare gick i pension i januari. Istället är det löneräknaren och byråsekreteraren i kommunen som håller biblioteket öppet, men öppethållningstiden halveras jämfört med hur det varit. Nerdragningarna drabbar både barn och äldre - skolans bibliotekstid halveras också samtidigt som man går miste om skolbibliotekariens tjänster. De äldre drabbas inte minst av att biblioteket endast har öppet kvällstid, när det är mörkt konstaterar Lil Strandholm-Karlsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och också viceordförande i kommunstyrelsen. Hon beklagar djupt sakernas tillstånd, men finns det inte pengar så finns det inte säger hon. 

Jan-Ole Lönnblad byråchef på landskapets kulturbyrå säger att Lumparlands agerande inte följer bibliotekslagens anda och mening. Han fick reda på besparingsmetoden först i efterhand. Kommunen får 9863 euro i landskapsandel för biblioteket. Redaktör är Eva Nyberg

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »