Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 oktober, 2018 - 11:40Uppdaterad: fredag, 19 oktober, 2018 - 11:40
  • Gustaf Widén med Stefan Zweigs Världen av igår.

Att läsa klassiker: varför och hur

Som allmänbildad människa ska man ha läst värlrdslitteraturens klassiker. Det är en allmänt omhuldad uppfattning men hur många gör faktiskt det?

Den främsta och största klassikern är faktiskt Bibeln säger Gustaf Widén, kulturjournalist och ordförande i den åländska litteraturnämnden. Att ha läst Jobs bok, Höga Visan och evengelierna, inte som trossatser utan som litteratur ger en ingångar till världslitteratur, musik och konst som skapats under århundraden, med referenser till de bibliska texterna. Pär Lagerqvist hör till Widéns svenska klassikerfavoriter - Sally Salminens Katrina men också Valdemar Nymans Broder Kilian är typiska åländska exempel. Men förvisso finns det texter med klassikerstatus som man får kämpa för att ta sig igenom: James Joyce Ulysses är ett typexempel, för Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt behöver man dsannerligen mycket tid - liksom för de ryska klassikerna som oftast är tegelstenar. Men allt ska inte vara lättsmält, att läsa också det som bjuder motstånd är berikande säger Widén som lyfter fram en  klassiker som återupptäckts och vunnit mångas hjärtan på senare år: österrikaren Stefan Zweigs Världen av igår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »