Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 januari, 2015 - 11:40Uppdaterad: måndag, 19 september, 2016 - 10:30

Kyrkomusiker - en bristvara!

I endast tre av Ålands tio församlingar sköts idag samtliga kyrkomusikertjänster av ordinarie anställda kantorer - i Mariehamn, Jomala och Lemland-Lumparland. I övriga sju sköts kyrkomusiken av vikarier med varierande musikalisk bakgrund och den ansvariga kyrkoherden har ett ständigt sjå att ringa runt och lösa frågan. Kontraktsprosten Mårten Andersson i Eckerö är själv utan kantor i sin församling och konstaterar att det ofta går att lösa tack vare nätverk av hyggliga personer som ställer upp. Ibland är det prästen själv som står för musiken. Låga löner och bundenhet att jobba när de flesta andra är lediga tror Andersson är bakgrunden till att så få söker sig till yrket. Ett försök att få igång en distansutbildning på Åland strandade för något år sedan - det kanske är dags för ett nytt säger han. Från domkapitlet förväntar han sig ingen hjälp. Redaktör är Eva Nyberg

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »