Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 augusti, 2018 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 14 augusti, 2018 - 11:40
  • Musikvetare Christina Tobeck, foto Eva Nyberg

Kvinnliga tonsättare genom tiderna

Årets Katrina kammarmusik avslutades i lördags. Temat för festivalen var den här gången Bach och brudarna och under konserterna framfördes musik av en lång rad kvinnliga tonsättare genom tiderna. De behöver verkligen positiv särbehandling för annars spelas deras musik nästan aldrig säger musikvetaren Christina Tobeck.

I alla tider har kvinnor komponerat musik även om vi sällan eller aldrig hör den framföras. Det säger musikvetaren Christina Tobeck som själv har producerat programserier om just kvinnliga tonsättare för Sveriges Radio P2. Den äldsta kvinnliga tonsättaren som uppmärksammades vid årets festival var Hildegard von Bingen som levde på 1100-talet och skrev musik som var anpassad efter klosterlivets behov. Under romantikens 1800tal hörde det till att högrestånds kvinnor skulle underhålla med musik i privata salonger och de var ofta skickliga musiker som också skrev egna kompositioner, som sällan spelades utanför hemmen. I och med den kvinnliga frigörelse började kvinnor också ta sig ton i offentligheten inom musikens område men blev inte sällan nedlåtande bemötta konstaterar Tobeck. Idag finns det flera exempel på kvinnliga tonsättare som gjort internationella karriär, som Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Mångha av dem vill inte bli kategoriserade som specifikt kvinnliga tonsättare vilket indikerar att det alltjämt finns något diminutivt över den benämningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »