Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 april, 2019 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 3 april, 2019 - 16:45
  • Lin Simons omgiven av sina skira blomster i collageteknik

Kulturen: Nordiska blomster i collageteknik

Som en samling gammaldags skolplanscher hänger Lin Simons blomster och insekter gjorda i utsökt collageteknik nu i Qben, konstmuseets nya utställningsutrymme för mindre utställningar. På håll ser de målade ut men Lin Simons har "målat" med pyttesmå bitar papper, upp till 40-50 olika nyanser för varje blomma.

Under flera år har Lin Simons, som till vardags arbetar som bildkonstlärare på Medis hållit en kurs i mixed media där man utgående från en bakgrund i akryl kan bygga upp bilder med allt från collage till tryck och effekter av olika tjocka lager färg. Kursen gav henne inspiration till eget skapande på fritiden och resultatet kan från och med torsdagen ses på konstmuseet. Jag intresserar mig mest för de oansenliga nästan ogräsbetonade blommorna, inte för prunkande rosor eller köttiga tulpaner säger Lin Simons. Här finns nattviol, linnea, blodnäva, blåklocka med flera - alla med sina latinska namn, inte de svenska. Intresset för blommor har Lin fått i arv efter sin morfar som vid sidan av sin praktik som röntgenläkare var en hängiven botanist. Att göra bilder med den här tekniken är ett tidsödande arbete - de större tavlorna med t ex orkideer på Åland eller nordiska bär har tagit upp till 50 timmar att göra medan den senaste, en fästing gick på 12 timmar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »