Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 februari, 2019 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 19 februari, 2019 - 11:40
  • Marcus Boman med några av sina svartvita porträtt av åländska konstutövare
  • Porträtten i färg av hela raden av framgångsrika och målmedvetna unga åländskor

Konstnärsporträtt uppåt väggarna

I höstas gav Marcus Boman ut sin välmatade fotobok Skaparkraft där han porträtterar 60 åländska konstutövare av olika slag - från sångare och musiker till skådespelare, författare och grafiker. Nu har bilderna i boken blivit utställning, på Nordens institut.

Det har varit mycket svårt att välja och vraka bland alla bilder i boken, där varje konstnär finns dels som porträtt, dels i sin skaparmiljö, totalt alltså 120 bilder. Det blev lättare när någon påpekade för mig att jag ju inte behöver presentera boken, den finns ju redan, utan skapa ett nytt verk av en del av bilderna. Vissa var givna att ha med, porträtten på de unga kvinnorna i färg t ex. De är alla ungefär lika gamla och så fulla av energi och arbetar så målmedvetet och framgångsrikt säger Marcus Boman om Frida Österberg, Amanda Chanfreau, Sofie Asplund med flera. Genom att sätta upp en tillfällig mellanvägg som avdelar rummet hålls de svartvita fotografierna lite separat från färgfotona. NIPÅs direktör Jacob Haagendal ser utställningen som ett viktigt kulturellt statement som för hans egen del vidgat perspektivet på det kulturella kapitalet på Åland. Förhoppningen är att utställningen ska föras vidare ut i Norden, som ett slags visitkort för åländskt kulturliv. Vernissage för den här utställningen är det idag  tisdag mellan kl 16 och 18, på Nordens Institut på Köpmansgatan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »