Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 januari, 2019 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 23 januari, 2019 - 11:40
  • Tonsättaren Jaakko Kuusisto och regissören Anna Kelo
  • Från vänster: Jaakko Kuusisto, tonsättare, Anna Kelo regissör, Juhani Koivisto librettist och Aarne Pelkonen som tolkar Petter Kummel i operan
  • Operan Jää, Is får stor synlighet i stadsbilden i Helsingfors, inte bara på nationaloperans egen fasad utan också t ex i varuhuset Stockmanns skyltfönster

Jää=Is på nationaloperan

Urpremiären närmar sig med stormsteg för den nyskrivna operan Jää, baserad på Ulla-Lena Lundbergs roman Is på nationaloperan i Helsingfors. Musiken är skriven av Jaakko Kuusisto, librettot av Juhani Koivisto. I måndags mötte de pressen.

Romanen Is ville bli opera! Det deklarerade Lilli Paasikivi som var konferencier vid måndagens pressinformation om den nyskrivna operan. Juhani Koivisto har haft ett tufft arbete i att krympa ner romanen till ett operalibretto - egentligen har jag skrivit hela berättelsen på nytt, där jag plockat decentrala delarna ur romanen. Centrala personer i operan är förstås pastorsparet Pettyer och Mona Kummel men också läkaren Irina Gyllen, på flykt från Sovjetunionen men med sonen kvar där, svårt plågad av ovisshet och skuld. Irina är en viktig gestalt också musikaliskt säger Jaakko Kuusisto som gett henne en alldeles egen röst som skiljer sig från tonspråket i operan i övrigt. Post Antons roll har gjorts till talroll för att markera hans särposition och kören och dansare är centrala i gestaltningen av såväl naturen som de övernaturliga krafter Post Anton har kontakt med. Huvudrollerna har dubbla rollinnehavare - Petter Kummel tolkas av Ville Rusanen och Aarne Pelkonen medan Mona görs av Marjukka Tepponen och Mari Palo. Irina Gyllen tolkas av Jenny Carlstedt men också av Jeni Packalen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »