Publicerad: fredag, 12 oktober, 2018 - 11:40Uppdaterad: fredag, 12 oktober, 2018 - 11:40
  • Författaren Arnar Mar Arngrimson

Isländsk författare på Ålandsturné

Den här veckan har Arnar Mar Arngrimson, som 2016 fick Nordiska Rådets litteraturpris i kategorin barn- och ungdomsböcker turnerat i  landskapet. Det är Föreningen Norden som står som arrangör och tyngdpunkten har givetvis legat vid att träffa yngre läsare.

Boken han belönades för var hans debut och handlar om en femtonårig pojke som fastnat i dataspels- och internetberoende. Hans bekymrade föräldrar bestämmer sig för att skicka honom till farmodern på den isländska landsbygden bortom all internetuppkoppling. Bakgrunden till berättelsen som på svenska har titeln Noll koll är att författaren i sitt värv som lärare sett hur många unga inte klarar av att hantera den nya teknologin utan  blir så fast i nätets möjligheter att de blir både socialt isolerade och allvarligt deprimerade. Trots priset boken fick blev det ingen djup debatt om hur internet ska hanteras i de isländska skolorna säger Arnar Mar Arngrimson. För honom personligen har priset varit inkörsprten till de nordiska länderna  vilka han tidigare knappt hade besökt. För boken har priset ändå inte inneburit en försäljningsframgång i Norden - den har hittills bara översatts till svenska och färiska - men nog till ryska och franska, utanför Norden. Det bästa pris en författare kunde få av nordiska ministerrådet vore en distribution i samtliga nordiska länder säger Arnar Mar Arngrimson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »