Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 maj, 2019 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2019 - 11:40
  • Fotografen Mari Boman med ett av hennes favorithus signerade Hilda Hongell

Hildahamn

Hilda Hongell, född i Mariehamn blev den första kvinnan i Finland att avlägga byggmästarexamen. Under badhusepoken kring förra sekelskiftet satte hon sitt omisskänliga avtryck på staden genom alla de vackra trähus hon ritade. Ofta var de försedda med balkonger, verandor och ren snickarglädje, den tidens badhusgäster till glädje. Idag finns ett fyrtiotal av Hongells hus bevarade och ett urval av dem har fotografen Mari Boman nu gjort en utställning om.

Hildahamn kallar hon sin utställning vilket ger en tydlig fingervisning om hur central hon anser Hilda Hongell vara för stadsbilden. Mari Boman är mariehamnare i grunden men har varit bosatt utomlands i ett par decennier. Projektet att fotografera Hilda Hongells hus har varit en god ursäkt för att få vistas mera här på Åland, annars bor hon numera i Berlin. I utställningen visar hon såväl svartvita fotografier som originalritningarna till husen och delger också besökarna en del av berättelserna om dem. Utställningen har vernissage idag torsdag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »