Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 november, 2018 - 11:40Uppdaterad: fredag, 23 november, 2018 - 11:40
  • Barbro Sundback, ordförande för kulturföreningen Katrina, med katten Smilla.

Häxprocesser blir opera

Nu har arbetet inletts med nästa åländska operasatsning i kulturföreningen Katrinas regi! temat är häxprocesserna på Åland under 1660-talet.

Det är författaren Carina Karlssons kommande roman Märket och mångåriga forskningsarbete kring de åländska häxprocesserna som ligger till grund för de operaplaner som sakteliga börjar ta form inom kulturföreningen Katrina. Librettoarbetet är redan igångsatt och det görs av Carina Karlsson tillsammans med Ida Kronholm som varit involverad i de bägge tidigare operaprojekten i föreningens regi, MagnusMaria och Figaro 1917. Någon tonsättare är ännu inte vidtalad, ej heller en regissör men berättelsen är i sig så scenisk att jag kan se det hela framför mig säger Barbro Sundback, ordförande för föreningen. Hon vill också skapa ett alldeles eget sound för den här berättelsen, med starka inslag av dragspel och folkliga toner. Tanken är att operan ska uruppföras i samband med firandet av den åländska självstyrelsenjs 100 års jubileum 2021-22. Givetvis siktar vi8 då på att få med så många åländska sångare som möjligt säger Barbro Sundback också.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »