Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 april, 2018 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 26 april, 2018 - 11:40
  • Keramikern Peter Winqvist var hantverksföreningens ordförande då föreningen 80 års jubilerade

Hantverkskunnande genom tiderna

Nästa vecka öppnar årets hantverksutställning på Eckerö post- och tullhus. Den har rubriken Nitti, helt enkelt för att Ålands slöjd och konsthantverksförening i år fyller 90 år. Som en uppvärming inför den rekapitulerar vi idag firandet av föreningens 80 års jubileum för 10 år sedan!

Avtryck och visioner hette utställningen för 10 år sedan, på Ålands Museum hösten 2008. I anslutning till den gav Ålands slöjd och konsthantverksförening också ut en liten jubileumsskrift, sammanställd av Helena Forsgård. Peter Winqvist, mångårig ordförande för föreningen berättade om bakgrunden till hemslöjdsföreningens tillkomst - rädslan för att hantverkskunnandet skulle falla i glömska i industrialismens kölvatten. Särskilt var det manligt hantverkskunnande som i första skedet blev utrotningshotat - då svetstekniken kom var det allt färre som behärskade konsten att smida. Det kvinnliga hantverkskunnandet stod sig längre eftersom människor alltjämt behövde handstickade tröjor och sockor, handsydda borddukar. Senare hann tekniken i kapp också den produktionen.

Om hantverksföreningens 80 års firande alltså i Kulturen denna vecka - nästa vecka berättar vi om nittio års jubileumsutställningen på Eckerö post- och tullhus.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »