Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 mars, 2019 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 5 mars, 2019 - 11:40
  • Sig-Britt Fagerström, ordförande i hemslöjdssektionen inom Ålands Marthadistrikt

Gamla broderimönster i ny bok

På den internationella kvinnodagen den 8 mars ger hemslöjdssektionen inom Ålands Marthadistrikt ut boken Korsstygn som berättar. Där samsas gamla mönster med berättelser om vad mönstren betytt för åländska kvinnor förr.

Ett hundratal korsstygnsmönster ingår i boken och det har varit ett detektivarbete att hitta dem berättar Sig-Britt Fagerström som är ordförande för hemslöjdssektionen inom Ålands Marthadistrikt. De fanns inte samlade i marthornas eget arkiv, där hittades bara en del. Resten har spårats via museet, landskapsarkivet och privata entusiaster som Maggie Holmberg som samlat på sig broderier hon köpt på loppisar genom åren. Siv Kommonen  var en annan entusiast som själv sytt upp många av de gamla mönstren. Ursprungligen var det Sigrid Granfelt, Lydia Holmberg och Hilda Jansson med Fanny Sundström som drivande kraft som drog igång projektet att omvandla husbehovsslöjden till saluslöjd. Förutom att ta fram nya mönster höll de också kurser för att höja skickligheten hos de åländska hemslöjdarna. Mönster och material distribuerades till kvinnorna - de färdiga produkterna såldes via marthorna bl a som souvenirer till de turister som småniongom började hitta till Åland efter första världskriget. Om detta står också att läsa i boken Korsstygn som berättar som släpps på fredag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »