Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 april, 2019 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2019 - 10:07

Folklig bröllopsmusik för orgel

Bambergs brudmarsch, Gammal bröllopsmarsch från Saltvik, Skeviks-Mattes bröllopsmarsch - det är bara några av de folkliga åländska bröllopsmarscher för fiol som Mats Backman nu har gjort orgelarrangemang för. Totalt ett tjugotal bröllopsmarscher från runt om på Åland finns med, en del av dem i flera alternativa arrangemang.

Idén att göra detta fick Mats Backman ursprungligen från Sörmland i Sverige. Han har utgått från de häften med upptecknad åländsk folkmusik som spelmansgillet i tiden gav ut, med låtar arrangerade för två fioler och sedan stöpt om dem för att de ska blio spelbara på orgel. I vissa fall har han bytt tonart, för variationens skull. Han har aktivt eftersträvat att få med marscher från så många kommuner som möjligt, men från alla kommuner finns inga upptecknade bröllopsmarscher att tillgå. Andra har fått komma med för att han gillar musiken och har sett möjligheter att göra något bra av den. Sist i häftet finns Backmans bröllopsmarsch, som är en ny egen komposition. Häftet finns nu tryckt i 200 exemplar, och senare i vår kommer Mats att ordna en presentation av marscherna för allmänheten i St Görans kyrka.  I programmet berättar han också om ett tidigare häfte med koralförspel som han gavfg ut redan 2017, utan att göra något publicitet av saken. Det innehåller hans egna preludier till 50 av psalmerna i det senaste psalmbokstillägget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »