Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 april, 2018 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 4 april, 2018 - 11:40
  • Hjalmar von Bonsdorff, militärguvernör och landshövding på Åland 1918

Flyktingar i tusental på Åland

För 100 år sedan, under den stora oredans tid 1918 rörde sig stora skaror flyktingar över Åland. De flydde den nya bolsjevikiska regimen i Ryssland och inbördeskrigets Finland, på väg västerut.

För en del av dessa flyktingar, som räknas i tusental, gick det väl. De kom över isarna österifrån till Vårdö där de möttes av passkontrollanter ur Skärgårdens frikår uppbackade av tysk militär. För några gick det riktigt illa - de arkebuserades där, på order av den finländske militöärguvernören och landshövdingen Hjalmar von Bonsdorff. Han var den bästa gåva Ålandsrörelsen kunde ha fått - burdus, osmidig och duktig på att provocera och komma på kant med de flesta varför stödet för en återförening med Sverige bara växte. Nu formaliseras också Ålandsrörelsen i och med bildandet av det försata "illegitima" landstinget i juni 1918. Om den fortsatta politiska och militära oredan på Åland våren 1918 berättar lektorn i historia Dan Nordman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »