Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 april, 2018 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 10 april, 2018 - 11:40
  • Jonas Danielsson tolkar rollen som Uno Ekblom
  • Uno Ekblom, 34 år gammal

Filmpremiär för märklig Amerika-färd

Sommaren 1939 tog sig Uno Ekblom från Eckerö till New York i en nio meters motorbåt utrustad med en gammal kultändarmotor. Om denna märkliga färd har Per-Ove Högnäs nu gjort en film, Pojken som ville till Amerika. Den hade premiär på Bio Savoy i lördags.

Filmen innehåller dels dokumentärt material såsom journalfilmer, gamla fotografier och intervjuer med anförvanter och andra informanter, dels en dramatiserad del där färden gestaltas med hjälp av fem skådespelare och ett större antal statister. Michael Hancock har skrivit manus till den dramatiserade delen där huvudpersonen Uno gestaltas av Jonas Danielsson. Någon replikväxling förekommer inte utan istället är det Unos egen röst som talar, i Nicklas Lantz inläsning ur Unos egen skildring av färden. I Eckerö har minnet av Uno levt kvar som en legend medan han varit ganska bortglömd på resten av Åland säger Hancock.  En stor portion tur men också en egenartad teknisk och annan kunskap måtte Uno Ekblom har haft hjälp av under överfarten där besättningen inte var till så stor hjälp: den ene var svårt sjösjuk hela vägen medan den andre, Åström var mycket nervös, kedjerökte och gick Ekblom på nerverna från första stund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »