Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 januari, 2018 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 4 januari, 2018 - 11:40
  • Barbro Sundback, ordförande för kulturföreningen Katrina
  • Philip Björkqvist som Figaro och Frida Johansson som Susanna med kören i fonden, foto Robert Jansson

Figaro på vidare äventyr

På fredag är det premiär för bioversionen av Figaro 1917, kulturföreningen Katrinas stora operasatsning från i somras. Operan är också inviterad till en tävling för 2017 års operaprojekt kallad Ainogalan på Alexandersteatern i Helsingfors i mitten av januari berättar föreningens ordförande Barbro Sundback, tillika producent för Figaro.

Att bevara den stora operasatsningen Figaro 1917 på film fyller två funktioner: dels den rent dokumenterande för eftervärlden, dels ger det oss möjlighet att visa operan igen eftersom vi bara hade råd att ge fyra föreställningar i somras säger Barbro Sundback. Premiären på Bio Savoy på fredag följer samma koncept som de direktsända Met-operorna, man börjar med en kort introduktion till operan och visar sedan själva föreställningen i två block med paus emellan. Några av solisterna liksom körmedlemmar kommer att vara på plats och intervjuas av regiassistenten Ida Kronholm som också är den som har ansvarat för mycket av det praktiska kring filmatiseringen, bl a textningen. Själva inspelningen står David Lundberg och Lucas Åsbacka för. Filmversionen har möjliggjorts ekonomiskt tack vare ekonomiskt bidrag från Nordens Institut på Åland samt en privat donator berättar Barbro Sundback. Deltagandet i Ainogalan den 14 januari hoppas hon kunde öppna möjligheter att sätta upp föreställningen igen någonannanstans, på Åland sätts den knappast upp på nytt säger hon. Sundback har redan nya operaplaner i tankarna - vi ska fortsätta att göra opera eftersom vi har så många duktiga sångare säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »