Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 mars, 2018 - 11:40Uppdaterad: fredag, 23 mars, 2018 - 11:40
  • Lena Kjersén Edman föreläste om att stimulera barns fantasi
  • Rafael Donner medverkade bl a i diskussionen om feminism under litteraturdagarna

Censurera inte barnens litteratur - samtala!

Frågan om vad som är "lämpligt" att berätta om för barn har under senare år diskuterats flitigt och t o m Astrid Lindgrens böcker råkat ut för korrigeringar enligt dagens norm. Låt barnen ta del av också historienj - men samtala med dem om det de läst var rådet från föreläsarna

Såväl Lena Kjersén Edman som barnboksillustratören Linda Bomndestam vittnade om övernitiska vuxna som å barnens vägnar blivit kränkta över t ex en rökande bagare i en bilderbok eller förhärligandet av kungligheter i berättelsen om Babar. Man bör få visa barn det som finns i verkligheten säger Linda Bondestam medan Lena Kjersén Edman påpekar att vi är blindas för våra egna fördomar idagt -. dem kommer senare generationer att notera. Att få samtala om det man har läst är lika viktigt som att läsa menar hon och förespråkar långsam läsning snarare än en fokusering på ahur många böcker barnen har läst. Unga debutanten Rafael Donner skriver i sin personliga essäsamling bl a om barn som fostrar andra barn fastän de vuxna vill tro att det är dom som är förebilderna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »