Publicerad: tisdag, 5 februari, 2019 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 5 februari, 2019 - 11:40
  • Under de här kullarna döljer sig det nya konstmuseet Amos Rex i centrala Helsingfors, foto Eva Nyberg
  • Förvaltnings- och ekonomidirektör Henrik Johansson, foto Eva Nyberg
  • Öppningsutställningen på Amos Rex, foto Barbro Laitinen
  • Öppningsutställningen på Amos Rex, foto Barbro Laitinen
  • Öppningsutställningen på Amos Rex, foto: Barbro Laitinen

Amos Rex en dundersuccé

Det nya konstmuseet Amos Rex i centrala Helsingfors lockade 278.000 besökare till sin öppningsutställning. Det var konstant kö till den japanska interaktiva utställningen i fyra månader! Nu samlar man sig för utställning nummer två med den belgiske surrealisten René Magrittes verk. Den öppnar denna vecka.

Stiftelsen Konstsamfundet som står bakom det nya, underjprdiska konstmuseet hade i sina kalkyler räknat med 100.000 besökare på årsbasis men det var siffror som ganska snabbt kunde läggas på hyllan. Anstormningen till öppningsutställningen skapad av det japanska konstnärskollektivet Team lab tog alla på sängen och hösten var fylld av stäöndiga brandkårsutryckningar för att lösa akuta problem berättar den ekonomiskt ansvariga för Amos Rex, ålandsbekante Henrik Johansson, tidigare VD för Nya Åland. Först när utställningen stängde efter fyra månader kunde alla andas ut och konstatera WOW - vi har varit med om något unikt.  Att finländare skulle stå och köa i fyra timmar till en konstitställning får vi knappast uppleva igen, det var en unik erfarenhet säger Henrik Johansson som kunde dra ner på marknadsföringsbudgeten och låta djungeltelegraf och traditionella media sköta den biten. t o m New Yoprk Times har berättat om Amos Rex på sin första sida. Den 8 februari öppnar utställning nr 2 i Amos Rex.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »