Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 september, 2018 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 4 september, 2018 - 11:40
  • Isabella Grüssner-Sarling, foto Eva Nyberg
  • Johanna Evenson, foto Eva Nyberg

Åländska poeter prisbelönade

När Svenska folkskolans Vänner efterlyste bidrag till den 15nde Solveig von Schoultz-tävlingen med inriktning dikter fick man in 96 bidrag. Nu har en jury vaskat fram pristagarna och både andra och tredjepriset går till åländska poeter!

Isabella Grüssner-Sarling tilldelas andra pris om 3.000 euro för "en laddad diktsvit där diktjaget skapas genom form, färg och material kryddad med en språkdräkt där fraserna bränner till i sin lyster och angelägenhet" - så lyder juryns prismotivering. Johanna Evenson tillldelas andra pris om 2.000 euro för diktsviten Ålandet "där prunkande naturlyrik byggs på personifikationer som piggt poserar, uppfriskande och uppfpordrande fananammafräckt, i förbifarten, i ett glättigt explosivt utförande". Juryn med ordförande Mia Franck har sannerligen varit poetiska också i sina prismotiveringar!
 Johanna Evenson har varit bosatt i 30 år i USA men återvände för ett år sedan till sin barndomstrakt Hammarland för en längre vistelse. En del av hennes dikter är ursprungliugen skrivna på engelska men översatta av henne själv. Hon har tidigare publicerat dikter på engelska och hoppas småningom kunna ge ut en egen diktsamling. Isabella Grüssner-Sarling är bekant för den åländska publik både som sångtext författare och manusförfattare till scenproduktioner som Karelen,Karelen men har inte skrivit så mycket ren poesi tidigare. Det här priset ser hon som ett kvitto på att hennes dikter håller måttet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »