• Kansliminister Nina Fellman talade vid en minnesceremoni över de som fick sätta livet till i samband med Godbyslaget 1918, foto Johan Granlund
  • Laktor Dan Nordman är vår ciceron genom den turbulenta året 1918 i Ålands historia
Om Nystadskårens ankomst till Åland i februari 1918
om Godbyslagen och evakueringen av Nystadskåren till Sverige
Tyska trupper anländer till Eckerö - och Skärgårdens frikår till Vårdö
om flyktingströmmar över Åland och om Hjalmar von Bonsdorffs ankomst
Ålandsrörelsen växer i styrka och folkligt understöd samt organiserar sig
Publicerad: torsdag, 27 december, 2018 - 11:40, uppdaterad: torsdag, 27 december, 2018 - 11:40

Åländsk verklighet för 100 år sedan

År 1918 var ett oredans år på Åland där såväl det finska inbördeskriget som det ännu pågående första världskriget gav kännbara ringeffekter i landskapet. Om detta berättar lektorn i historia vid Ålands lyceum, Dan Nordman i en serie program som har sänts under minnesåret. Nu sänder vi dem i repris.

Vita skyddskårer, finska rödgardister, ryska trupper, svenska trupper, tyska trupper. Åland var allt annat än demilitariserat under vintern 1918 utan snarare en tummelplats för många politiska och militära viljor vilka gavs även militärt eftertryck.Medan utomstående krafter kämpar om makt och inflytande börjar ålänningarna själva organisera sig och kräva rätten att själva bestämma över sina öar. Om de dramatiska händelserna och förvecklingarna på Åland har Dan Nordman berättat i flera program under 2018. Under mellandagarna samt vecka 1 in på det nya året sänds de här programmet i repris, som en koncentrerad historielektion i lättsam tappning!