Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 april, 2019 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 10 april, 2019 - 11:40

Alandia Strings 25 år

På lördag firar Alandia Strings 25 år med jubileumskonsert på Valborg i Lemland. Då gästas de fiolspåelande barnen - och nuimera också en del vuxna av sin mångåriga spelledare Marita Sandbertg men också av Spelevinkarna och av Kvinnfolk.

Från början hette gruppen Barnfiolen och var ett föräldrainitiativ för att få igång fiolundervisning för barn. Fiolpedagogen Marita Sandberg från Norrtälje reste till Åland varannan helg under vinterhalvåret och höll undervisning huvudsakligen i grupp men också enskilt för varje barn och tyngdpunkten låg på samspel och spelglädje, snarare än förfinad teknik och skalövningar. Namnbytet till Alandia Strings var ett försök att behålla de unga när de kom upp i tonåren och kanske inte var så trakterade av spel i Barnfiolen längre, men fortsättningsvis är det en utmaning att behålla tonåringarna i verksamheten. Det säger Jennifer Schönberg som är en av tre lärare för Alandia Strings idag, den enda som finns på Åland på heltid. Två lärare pendlar fortfarande hit från Sverige vartannat veckoslut. Numera har ocksåp en del vuxna börjat spela inom Alandia Strings berättar hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »