Kulturen

Kulturen sänds: Tisdag - Fredag 11.40 och 17.00 / Lördag 15.00 - 16.00 / Söndag 10.00 - 11.00

Kulturen speglar det åländska kulturlivet, breddar synen på kultur och ger kulturella impulser utifrån.

Kulturredaktör är Eva Nyberg, hon nås på eva.nyberg@radiotv.ax eller per telefon 26 510.

Gemenskap och inspiration hos Måndagsmålarna

Arbetsgemenskap och arbetsro - måndagsmålarna träffas på Kulturfabriken
Kulturen
Varje måndag samlas några av konstföreningens medlemmar för att under avspända former arbeta tillsammans i konstverkstaden, tidigare grafikverkstaden på Fabriksgatan. Gemenskap och inspiration samt arbetsro, bortom alla måsten i vardagen är vinsten i det hela.

Barn och historiska motiv i nya utställningar

Två nya utställningar öppnar idag på stadens gallerier
Kulturen
I kväll öppnar två nya utställningar i stan - Erika Signells Still life på Galleriet och Pekka Antikainens Blommande hav på Galleri Skarpans.

Snart dags för årets filmfestival!

Programmet för årets filmfestival är klart
Kulturen
På onsdag nästa vecka startar årets upplaga av Vera kort- och dokumentärfilmsfestival på Bio Savoy. Programmet är nu klart och som vanligt visas filmer från både när och fjärran, somliga kortkorta, andra närmast av långfilmsformat.

Revybyke tvättas på Högtomt

Revybyke tvättas nu på Högtomt
Kulturen
I lördags var det premiär för den nya revyn Revybyke på Högtomt, Östra Saltviks ungdomsförenings lokal. Åtta skådespelare står för framförandet på scenen, för regin svarar Matts Stenlund. Premiärpubliken skrattade, applåderade och stortrivdes.

2 x Donner

Far och son Donner publicerar sig
Kulturen
Flitige författaren Jörn Donner firar sin 85 års dag med att ge ut en ny roman, Blod är tunnare än vatten om människor i inbördeskrigets slutskede. Samtidigt debuterar hans yngste son Rafael med en självbiografisk essäsamling.

Mariehamnsdialekt - finns det en sådan?

Dialektforskaren Eva Sundberg om två sorters mariehamnska och andra åländska dialekter
Kulturen
Dialektforskaren Eva Sundberg diskuterade tillsammans med förlagsredaktören Ralf Svenblad åländskt språkbruk när stadsbiblioteket igår firade Mariehamns födelsedag.

Arkebuseringarna i Godby 1918

Lektor Dan Nordman om det andra Godbyslaget och arkebuseringarna
Kulturen
I måndags uppmärksammade de åländska socialdemokraterna 100 års dagen av det andra Godbyslaget och de avrättningar av sex röda fångar som följde i stridens spår. Den politiska och militära turbulensen på Åland vintern 1918 står i fokus också för dagens program.

Åland vintern 1918

Åland vintern 1918, i de politiska virvelstormarnas mitt
Kulturen
För 100 år sedan befann sig Åland mitt i en politisk och militär virvelstorm där kvarvarande ryska trupper, inhemska röda, fastländska vita, lokala skyddskåreer, svenska och senare också tyska militärenheter kämpade om makt och inflytande, mot varandra.

Godnattsagor för rebelltjejer och dikter om icke-vithet

Två aktuella böcker presenteras i dagens Kulturen!
Kulturen
En korrigering av historieböckernas fokusering på att det är män som styrt och format världen - så beskriver Igge Holmberg i Ålands litteraturförening boken Godnattsagor för rebelltjejer, en samling porträtt av kvinnliga förebilder inom snart sagt alla områden.Boken ska distribueras till bibliotek, ungdomsgårdar och ställen där ungdomar rör sig - bara finansieringen ordnar sig. Adrian Pereras White Monkey är dagens andra bok!

Sidor