• Under lördagen hölls scensamtal om Klass och moderskap med Fatima Bremmer, Tuva Korsström och Agnes Lidbeck under ledning av Karin Erlandsson
Välbesökta litteraturdagar:
Publicerad: måndag, 25 mars, 2019 - 06:13, uppdaterad: måndag, 25 mars, 2019 - 07:56

Välbesökta litteraturdagar

Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Till fredagens kvällsprogram kom betydligt fler än arrangörerna hade räknat med utgående från förhandsförsäljningen och också supén drog fler än den gjort de senaste åren – dock långt från den rusning det var till supéerna under litteraturdagarnas glansdagar.

Det konstaterar Katarina Gäddnäs, ordförande för arrangerande föreningen Kulturfestival på Åland som efter 25 års värnplikt nu kliver av som arrangör.

Man ska sluta på topp säger hon.

Den här upplagan var en av topp fem jag har varit med om och det är många det säger lantrådet Katrin Sjögren som tyckte årets tema ensamhet kändes relevant för vår tid, liksom det inledande seminariet om falska nyheter.

Fler Kultur

Donerar 100.000 euro för återställande av byggnad

Jan Kåhre och Stefan Rumander
Jan Kåhre vill att Navigationsskolan ska återställas till hur den såg ut i begynnelsen, så som arkitekt Lars Sonck ritade den. För att förverkliga detta donerar han nu 100.000 euro till Folke Wickströms minnesfond för belysande och bevarande av byggnadskulturen inom Mariehamns stad.

Stadens kultur och idrottsstipendiater presenterades

Barbro Sundback, Karin Erlandsson och Lena Eriksson:
Mariehamns stads kulturstipendium för 2019 går till författaren Karin Erlandsson. Lena Eriksson får årets idrotts- och fritidsstipendium.

Inget pop-up bibliotek på KHS

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blev inga pengar till ett pop-up bibliotek vid Kyrkby högstadieskola och träningsundervisningen.

Jokiranta och Ekström första franska stipendiaterna

Konstnärerna Rita Jokiranta och Kjell Ekström blir de första åländska vistelsestipendiaterna på Hotel Chevillion i Grez-sur-loing söder om Paris dit de åker på vårvintern.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ingen konstutställning med Persbrandt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ingen konstutställning på Ålands konstmuseum i november med den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt. Det skriver vikarierande konstintendent Heidi Berthén i ett pressmeddelande.

Biblioteken lånar ut mer film

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Från och med den här månaden ökar biblioteken på Åland möjligheten att låna strömmande film genom Cineasterna.

Får inte stipendium för bok

Nyheten i ljudformat
Jerker Örjans och Eva Sundberg har hos Ålands kulturdelegation sökt ett stipendium på 1.000 euro för sin bok ”Nyängsgården 1955-2015”. Delegationen avslog ansökan med motiveringen att boken bedöms vara ett småtryck.

Wilén och Billgren tillsammans på konstmuseet

Heidi Berthén och Susanne Procopé-Ilmonen vid Ålands konstmuseum och konstnärerna Ernst Billgren och Jonas Wilén
Den svenska konstnären Ernst Billgren ställer i sommar ut tillsammans med åländska Jonas Wilén, som själv säger sig ha varit ett fan av Billgrens konst i 20 år.