• Sveriges ambassadör Anders Ahnlid
Publicerad: lördag, 23 mars, 2019 - 08:54

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och vänskapsband som binder samman Sverige och Finland inklusive Åland, utöver den långa gemensamma historien. Också ambassadören själv har sina släktrötter i Finland berättade han. Betydelsen av goda relationer mellan Sverige och Finland har under vintern manifesterats av den långa parad av nytillträdda svenska ministrar som har avlagt sitt första utlandsbesök i just Helsingfors påpekade ambassadören.

- Åland är större än sin storlek och fungerar både som vägvisare och blåslampa i det mellanstatliga samarbetet sa ambassadör Anders Ahnlid.

Fredagskvällens program begicks under rubriken När verkligheten överträffar dikten och var en välbesökt tillställning. Anna Jansson, Alex Schulman, Karin Erlandsson och Marcus Wallen berättade om sina författarskap och bandet Lamori stod för musiken.

Litteraturdagarna pågår hela veckoslutet på stadsbiblioteket.

Fler Kultur

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.

Nytt stipendiatsamarbete planeras

Ålands kulturdelegation planerar att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur Loing i Frankrike som hyr ut konstnärsresidens och ateljéer, under förutsättning att medel för detta beviljas i landskapets budget för 2020.

Beröm för Carina Karlssons roman

Carina Karlsson s tredje roman Märket, om häxprocesserna på Åland på 1660-talet, skördar beröm bland recensenterna.

Välbesökta litteraturdagar

Välbesökta litteraturdagar:
Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.