• Fastighetsverkets Stefan Runder, kulturminister Tony Asumaa, intendent Ted Chikasha och museichef Annika Dahlblom. Foto: Eva Nyberg.
  • Keramikern Judy Kuitunen. Foto: Eva Nyberg.
  • Peter Winqvists servis. Foto: Eva Nyberg.
Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
Publicerad: fredag, 15 februari, 2019 - 08:06, uppdaterad: fredag, 15 februari, 2019 - 09:37

Ny samling hantverk skapas

I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Det är ett sjuårigt projekt, säger museichefen Annika Dahlblom och under detta första år är fokus på åländsk keramik.

- Flera av våra namnkunniga keramiker trappar nu ner så det är viktigt att både köpa in av deras alster till den nya samlingen och dokumentera deras arbete, säger Annika Dahlblom och nämner Peter Winqvist, Judy Kuitunen och Jussi Mäkelä.

Konsthantverket och designen har hamnat mellan stolarna när Ålands Museum har byggt upp sina samlingar säger hon också så det är hög tid att åtgärda bristen. Under kommande år blir fokus på trä, textil, ädla och oädla metaller, glas, industriell respektive grafisk design. Också formgivning av Plastos leksaker hör hemma i den här samlingen där begreppet åländsk tolkas generöst.

Fler Kultur

Välbesökta litteraturdagar

Välbesökta litteraturdagar:
Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och...

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.