• Fastighetsverkets Stefan Runder, kulturminister Tony Asumaa, intendent Ted Chikasha och museichef Annika Dahlblom. Foto: Eva Nyberg.
  • Keramikern Judy Kuitunen. Foto: Eva Nyberg.
  • Peter Winqvists servis. Foto: Eva Nyberg.
Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
Publicerad: fredag, 15 februari, 2019 - 08:06, uppdaterad: fredag, 15 februari, 2019 - 09:37

Ny samling hantverk skapas

I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Det är ett sjuårigt projekt, säger museichefen Annika Dahlblom och under detta första år är fokus på åländsk keramik.

- Flera av våra namnkunniga keramiker trappar nu ner så det är viktigt att både köpa in av deras alster till den nya samlingen och dokumentera deras arbete, säger Annika Dahlblom och nämner Peter Winqvist, Judy Kuitunen och Jussi Mäkelä.

Konsthantverket och designen har hamnat mellan stolarna när Ålands Museum har byggt upp sina samlingar säger hon också så det är hög tid att åtgärda bristen. Under kommande år blir fokus på trä, textil, ädla och oädla metaller, glas, industriell respektive grafisk design. Också formgivning av Plastos leksaker hör hemma i den här samlingen där begreppet åländsk tolkas generöst.

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.