Publicerad: tisdag, 7 maj, 2019 - 09:06
  • Nayab Ikram. Arkivfoto: Ålands Radio.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Motoveringen till Nayab Ikrams pris är att "Ikram behandlar kulturidentitet, relationen mellan individ och samhälle och det som hon själv kallar mellanförskap och med utgångspunkt i sin egen kulturidentitet visar hon på intressanta fenomen i samhället och berikar den finländska konsten". Johanna Grüssner får priset för att hon enligt motiveringen gjort stora insatser för musiklivet på Åland. Hon har bland annat grundat och leder Ålands Projektkör som gjort flera genreöverskridande projekt. Uppsättningarna har setts av tiotusentals åskådare på Åland och i Åbo, Jakobstad, Kristinestad och Stockholm.
Tillsammans med sina två systrar har Grüssner gruppen Ulvens Döttrar som arrangerar och framför låtar med rötter i etnisk världsmusik.
Nayab Ikram tar emot sitt pris i Helsingfors i morgon, medan Johanna Grüssner tar emot sitt pris i Åbo i kväll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »