• Alex Schulman är en av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar. Pressbild: Adrian Pehrson.
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 11:29, uppdaterad: måndag, 10 december, 2018 - 12:00

Litteraturdagsförfattare klara

Alex Schulman, Vigdis Hjort, Tuva Korsström, Anna Jansson och Mons Kallentoft är några av författarnamnen som är klara för nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar.

Det övergripande temat är ensamhet. Litteraturfesten invigs av Sveriges ambassadör i Helsingfors Anders Ahnlid på fredagkväll.

Redan på eftermiddagen ordnas ett seminarium om fakenews och källkritik med Jack Werner som föreläsare. Programmet i övrigt följer i stort inarbetat koncept, inklusive den litterära supén på lördagkväll.

Generellt har det blivit svårare att rekrytera kända författare till Mariehamns litteraturdagar berättar Katarina Gäddnäs, ordförande för Föreningen Kulturfestival på Åland som numera ansvarar för dagarna. Konkurrensen är hård från motsvarande större evenemang och arvodena har stigit. Ekonomiskt är litteraturdagarna ett vågspel för föreningen.

Litteraturdagarna äger rum 22-24 mars 2019. Hör mer om detta i Kulturen i morgon tisdag.

Fler Kultur

Publicistpriset till Annvi Gardberg

Topeliuspriset, det finlandssvenska journalistpriset går i år till radiojournalisten och författaren Annvi Gardberg, verksam vid Yle.

Ingen NIPÅ festival nästa år

- Det finns varken ekonomiska eller personella resurser att genomföra en ny festival på Kökar nästa år. Det säger Jacob Haagendal, direktör för Nordens institut på Åland.

Kulturdelegationens planer för 2019

Sally Salminen priset och landskapets kulturpris ska framöver heta Ålands kulturdelegations kulturpris och summan höjs från 4000 till 5000 euro.

Årskort till landskapsmuseer lanseras

Nu lanserar Ålands museum ett årskort som berättigar till gratis inträde på alla landskapsägda museer.

Litteraturdagarna ett ekonomiskt vågspel

Katarina Gäddnäs intervjuas av Eva Nyberg:
Litteraturdagarna är ett ekonomiskt vågspel för Föreningen Kulturfestival på Åland som i mars nästa år arrangerar dagarna i samarbete med bland annat stadens kulturförvaltning, Mariehamns församling, Emmaus och Ålands litteraturförening.

Segelfartygens loggböcker används i klimatforskning

Intendent Heidi Viktorsson berättar om klimatforskningen som görs med hjälp av loggböckerna:
Loggböckerna från de åländska segelfartyg som under vetetradens dagar rörde sig i vattnet kring Antarktis och i den södra oceanen gagnar nu modern klimatforskning.

My Fair lady-premiär på Alandica

Filippa Enroos som spelade Eliza var strålande glad efter premiären:
Efter månader av intensiva repetitioner av musikalen My Fair Lady var det så dags i lördags för inte bara en utan två premiärer efter varandra i Alandicas stora sal.

Nya åländska böcker på kommande

I förlaget Schildts & Söderströms utgivningskatalog för våren 2019 återfinns flera åländska titlar.

Ålandsproducerad barnutställning får hem i Oslo

Barnutställningen ”På resa med Chiefen och Sally Jones” som Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum producerade tillsammans med Sture Ahlström har fått ett permanent hem i Oslo.