• Alex Schulman är en av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar. Pressbild: Adrian Pehrson.
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 11:29, uppdaterad: måndag, 10 december, 2018 - 12:00

Litteraturdagsförfattare klara

Alex Schulman, Vigdis Hjort, Tuva Korsström, Anna Jansson och Mons Kallentoft är några av författarnamnen som är klara för nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar.

Det övergripande temat är ensamhet. Litteraturfesten invigs av Sveriges ambassadör i Helsingfors Anders Ahnlid på fredagkväll.

Redan på eftermiddagen ordnas ett seminarium om fakenews och källkritik med Jack Werner som föreläsare. Programmet i övrigt följer i stort inarbetat koncept, inklusive den litterära supén på lördagkväll.

Generellt har det blivit svårare att rekrytera kända författare till Mariehamns litteraturdagar berättar Katarina Gäddnäs, ordförande för Föreningen Kulturfestival på Åland som numera ansvarar för dagarna. Konkurrensen är hård från motsvarande större evenemang och arvodena har stigit. Ekonomiskt är litteraturdagarna ett vågspel för föreningen.

Litteraturdagarna äger rum 22-24 mars 2019. Hör mer om detta i Kulturen i morgon tisdag.

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.