• Alex Schulman är en av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar. Pressbild: Adrian Pehrson.
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 11:29, uppdaterad: måndag, 10 december, 2018 - 12:00

Litteraturdagsförfattare klara

Alex Schulman, Vigdis Hjort, Tuva Korsström, Anna Jansson och Mons Kallentoft är några av författarnamnen som är klara för nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar.

Det övergripande temat är ensamhet. Litteraturfesten invigs av Sveriges ambassadör i Helsingfors Anders Ahnlid på fredagkväll.

Redan på eftermiddagen ordnas ett seminarium om fakenews och källkritik med Jack Werner som föreläsare. Programmet i övrigt följer i stort inarbetat koncept, inklusive den litterära supén på lördagkväll.

Generellt har det blivit svårare att rekrytera kända författare till Mariehamns litteraturdagar berättar Katarina Gäddnäs, ordförande för Föreningen Kulturfestival på Åland som numera ansvarar för dagarna. Konkurrensen är hård från motsvarande större evenemang och arvodena har stigit. Ekonomiskt är litteraturdagarna ett vågspel för föreningen.

Litteraturdagarna äger rum 22-24 mars 2019. Hör mer om detta i Kulturen i morgon tisdag.

Fler Kultur

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.

Renoveringsbidrag fördelade

Kulturdelegationen har fördelat bidrag för renoveringar och anskaffning av utrustning för kulturella och ungdomsinriktade verksamheter 2019.