• Mosse Wallén, Anna Eklund, Matilda Nordberg, Lise-Lott Ehrnsten och Katarina Gäddnäs i arrangerande föreningen Kulturfestival på Åland. Foto: Eva Nyberg.
Katarina Gäddnäs intervjuas av Eva Nyberg:
Publicerad: tisdag, 11 december, 2018 - 05:55

Litteraturdagarna ett ekonomiskt vågspel

Litteraturdagarna är ett ekonomiskt vågspel för Föreningen Kulturfestival på Åland som i mars nästa år arrangerar dagarna i samarbete med bland annat stadens kulturförvaltning, Mariehamns församling, Emmaus och Ålands litteraturförening.

Flera författare är redan bokade men programmet är inte helt klart. Enligt Katarina Gäddnäs, ordförande för Föreningen Kulturfestival på Åland, har det blivit svårare att rekrytera kända författare till Mariehamns litteraturdagar dels för att konkurrensen är hård från motsvarande större evenemang och dels för att författarnas arvoden har stigit.

- Vi vet inget om det ekonomiska utfallet i det skede när deltagarna ska bokas, beskeden om stöd kommer sent, säger Katarina Gäddnäs. Enligt henne är budgeten för litteraturdagarna ungefär 70.000 euro medan biljettintäkterna ger 5-10.000 euro.

Mer om litteraturdagarna i Kulturen klockan 11:40 och 17:00.

Fler Kultur

Publicistpriset till Annvi Gardberg

Topeliuspriset, det finlandssvenska journalistpriset går i år till radiojournalisten och författaren Annvi Gardberg, verksam vid Yle.

Ingen NIPÅ festival nästa år

- Det finns varken ekonomiska eller personella resurser att genomföra en ny festival på Kökar nästa år. Det säger Jacob Haagendal, direktör för Nordens institut på Åland.

Kulturdelegationens planer för 2019

Sally Salminen priset och landskapets kulturpris ska framöver heta Ålands kulturdelegations kulturpris och summan höjs från 4000 till 5000 euro.

Årskort till landskapsmuseer lanseras

Nu lanserar Ålands museum ett årskort som berättigar till gratis inträde på alla landskapsägda museer.

Litteraturdagsförfattare klara

Alex Schulman, Vigdis Hjort, Tuva Korsström, Anna Jansson och Mons Kallentoft är några av författarnamnen som är klara för nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar.

Segelfartygens loggböcker används i klimatforskning

Intendent Heidi Viktorsson berättar om klimatforskningen som görs med hjälp av loggböckerna:
Loggböckerna från de åländska segelfartyg som under vetetradens dagar rörde sig i vattnet kring Antarktis och i den södra oceanen gagnar nu modern klimatforskning.

My Fair lady-premiär på Alandica

Filippa Enroos som spelade Eliza var strålande glad efter premiären:
Efter månader av intensiva repetitioner av musikalen My Fair Lady var det så dags i lördags för inte bara en utan två premiärer efter varandra i Alandicas stora sal.

Nya åländska böcker på kommande

I förlaget Schildts & Söderströms utgivningskatalog för våren 2019 återfinns flera åländska titlar.

Ålandsproducerad barnutställning får hem i Oslo

Barnutställningen ”På resa med Chiefen och Sally Jones” som Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum producerade tillsammans med Sture Ahlström har fått ett permanent hem i Oslo.