• Mosse Wallén, Anna Eklund, Matilda Nordberg, Lise-Lott Ehrnsten och Katarina Gäddnäs i arrangerande föreningen Kulturfestival på Åland. Foto: Eva Nyberg.
Katarina Gäddnäs intervjuas av Eva Nyberg:
Publicerad: tisdag, 11 december, 2018 - 05:55

Litteraturdagarna ett ekonomiskt vågspel

Litteraturdagarna är ett ekonomiskt vågspel för Föreningen Kulturfestival på Åland som i mars nästa år arrangerar dagarna i samarbete med bland annat stadens kulturförvaltning, Mariehamns församling, Emmaus och Ålands litteraturförening.

Flera författare är redan bokade men programmet är inte helt klart. Enligt Katarina Gäddnäs, ordförande för Föreningen Kulturfestival på Åland, har det blivit svårare att rekrytera kända författare till Mariehamns litteraturdagar dels för att konkurrensen är hård från motsvarande större evenemang och dels för att författarnas arvoden har stigit.

- Vi vet inget om det ekonomiska utfallet i det skede när deltagarna ska bokas, beskeden om stöd kommer sent, säger Katarina Gäddnäs. Enligt henne är budgeten för litteraturdagarna ungefär 70.000 euro medan biljettintäkterna ger 5-10.000 euro.

Mer om litteraturdagarna i Kulturen klockan 11:40 och 17:00.

Fler Kultur

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.

Renoveringsbidrag fördelade

Kulturdelegationen har fördelat bidrag för renoveringar och anskaffning av utrustning för kulturella och ungdomsinriktade verksamheter 2019.