• Liselott Willén
Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Liselott Willén intervjuas av Nina Eriksén:
Publicerad: torsdag, 21 februari, 2019 - 14:37, uppdaterad: torsdag, 21 februari, 2019 - 17:16

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Romanen utkom redan 2017 men Åland har i likhet med det samiska språkområdet och övriga självstyrda områden möjligheten att nominera böcker utgivna under de senaste fyra åren.

Willén är född och uppvuxen på Åland men sedan länge bosatt i Örebro, Sverige och hennes böcker ges ut av Bonniers. Miljöerna i hennes romaner är ofta åländska, så också i Det finns inga monster.

Berättelsen utspelar sig kring ett brunmålat hus vid havet som övergivits sedan familjen som bodde där drabbats av ett familjetrauma. Efter tio års frånvaro återvänder modern och dottern till huset och bortglömda minnesfragment gör sig påminda. Var det en olycka, ett självmord eller rentav ett mord som kostade fadern livet?

- Det är inte bara spännande utan också gestaltat med djup insikt i människans gåtfulla psyke skriver litteraturnämnden i sin motivering till nomineringen.

 

Fler Kultur

Välbesökta litteraturdagar

Välbesökta litteraturdagar:
Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och...

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.