• Liselott Willén
Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Liselott Willén intervjuas av Nina Eriksén:
Publicerad: torsdag, 21 februari, 2019 - 14:37, uppdaterad: torsdag, 21 februari, 2019 - 17:16

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Romanen utkom redan 2017 men Åland har i likhet med det samiska språkområdet och övriga självstyrda områden möjligheten att nominera böcker utgivna under de senaste fyra åren.

Willén är född och uppvuxen på Åland men sedan länge bosatt i Örebro, Sverige och hennes böcker ges ut av Bonniers. Miljöerna i hennes romaner är ofta åländska, så också i Det finns inga monster.

Berättelsen utspelar sig kring ett brunmålat hus vid havet som övergivits sedan familjen som bodde där drabbats av ett familjetrauma. Efter tio års frånvaro återvänder modern och dottern till huset och bortglömda minnesfragment gör sig påminda. Var det en olycka, ett självmord eller rentav ett mord som kostade fadern livet?

- Det är inte bara spännande utan också gestaltat med djup insikt i människans gåtfulla psyke skriver litteraturnämnden i sin motivering till nomineringen.

 

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.