Lars Westerlund lyfter fram förbudstidens spritsmugglare – "Ofta familjefäder med hedervärda yrken”

Bokhandel böcker. Foto: Peter Grönholm

Att smuggla sprit under förbudstiden i Finland mellan 1919 och 1932 var en väldigt folklig företeelse, men en bisyssla som ofta med nöd och näppe gick runt och som kunde orsaka stor ekonomiskt skada om man blev påkommen.

Professor Lars Westerlund är docent i rätts- och förvaltningshistoria och har skrivit boken Vem var spritsmugglarna? Då småfolket blev företagare.

– Många populärhistoriker har karnevaliserat den här förbudstiden med framgångsrika smugglare och klumpiga tullgubbar. Det är en bild som jag inte alls omfattar, säger Lars Westerlund och poängterar att en kvarts miljon personer dömdes för brott mot förbudslagstiftningen.

Genom att gå igenom de 30 tullkamrarnas beslagsdokument från den här tiden så har bilden av vilka personerna var klarnat, ofta familjefäder i 20-30 års ålder med hedervärda yrken. Åland utmärker sig i statistiken och får ett eget kapitel i boken. På Åland var det 9 dömda per 10 000 invånare medan det i övriga landet var 57 dömda per 10 000 invånare.

– Tullen var mycket väl medveten om det här, men den hade inte resurser att undersöka varje båt noggrant, säger Lars Westerlund.

Taggar

  1. Kultur
|