• Fornföreningen Fibula får 20.000 euro i verksamhetsbidrag. Arkivbild
Publicerad: onsdag, 13 februari, 2019 - 06:33, uppdaterad: onsdag, 13 februari, 2019 - 07:18

Kulturstöden fördelade

Ett sjuttiotal kulturföreningar i landskapet hade ansökt om verksamhetsbidrag ur den kulturella PAF-potten. Nu har kulturdelegationen beslutat om utdelningen. De stora potterna tillfaller Ålands sång- och musikförbund som får 70.000 euro för vidareutdelning till medlemsföreningarna, Kulturföreningen Katrina får 45.000 euro, Föreningen Kulturfestival på Åland som arrangerar Mariehamns litteraturdagar får 20.000 liksom Fornföreningen Fibula. Ålands slöjd- och konsthantverksförening tilldelas 50.000 euro medan Stiftelsen för Ålands Jakt- och fiskemuseum tilldelas 30.000 euro. Teaterföreningen i Mariehamn får 38.500 euro, Teater Alandica 28.000 euro. Också Önningeby hembygdsförening och Ålands Emigrantinstitut hör till de lyckligt lottade och får 28.000 respektive 37.000 euro var.

Totalt delade kulturdelegationen ut 765.400 euro i verksamhetsbidrag till den kulturella sektorn.

Fler Kultur

Välbesökta litteraturdagar

Välbesökta litteraturdagar:
Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och...

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.