• Fornföreningen Fibula får 20.000 euro i verksamhetsbidrag. Arkivbild
Publicerad: onsdag, 13 februari, 2019 - 06:33, uppdaterad: onsdag, 13 februari, 2019 - 07:18

Kulturstöden fördelade

Ett sjuttiotal kulturföreningar i landskapet hade ansökt om verksamhetsbidrag ur den kulturella PAF-potten. Nu har kulturdelegationen beslutat om utdelningen. De stora potterna tillfaller Ålands sång- och musikförbund som får 70.000 euro för vidareutdelning till medlemsföreningarna, Kulturföreningen Katrina får 45.000 euro, Föreningen Kulturfestival på Åland som arrangerar Mariehamns litteraturdagar får 20.000 liksom Fornföreningen Fibula. Ålands slöjd- och konsthantverksförening tilldelas 50.000 euro medan Stiftelsen för Ålands Jakt- och fiskemuseum tilldelas 30.000 euro. Teaterföreningen i Mariehamn får 38.500 euro, Teater Alandica 28.000 euro. Också Önningeby hembygdsförening och Ålands Emigrantinstitut hör till de lyckligt lottade och får 28.000 respektive 37.000 euro var.

Totalt delade kulturdelegationen ut 765.400 euro i verksamhetsbidrag till den kulturella sektorn.

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.