• Årskurs 8 från Övernäs skola guidas i konstmuseets basutställning av konstintendent Susanne Procopé Ilmonen och vikarierande intendent Heidi Berthén. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: onsdag, 24 januari, 2018 - 05:56

Konsttestarna tar åttorna till konstmuseet

Alla åttondeklassister i hela landet erbjuds två kulturupplevelser under det här läsåret: en på hemmaplan och en i huvudstadsregionen.

Det är Förbundet för barnkultur i Finland som har initierat projektet konsttestarna, för finansieringen står Svenska kulturfonden. Att man valt ut just den här åldersgruppen beror på att de annars sällan besöker kulturella begivenheter.

På Åland kommer 300 elever att besöka Ålands konstmuseum och först ut var i går åttondeklassister från Övernäs skola. Konstintendenterna berättade vad ett konstmuseum är, hur man bygger en utställning och vad konst kan vara. Därefter visade de eleverna runt i konstmuseets basutställning.

Eleverna har tidigare varit på Svenska teatern i Helsingfors och sett föreställningen Landet. Det var inte så mycket handling i pjäsen tyckte flera. Teaterbyggnaden däremot imponerade.

Om detta handlar onsdagens upplaga av Kulturen.

Fler Kultur

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.

Nytt stipendiatsamarbete planeras

Ålands kulturdelegation planerar att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur Loing i Frankrike som hyr ut konstnärsresidens och ateljéer, under förutsättning att medel för detta beviljas i landskapets budget för 2020.