• Philip Björkqvist och Ida Kronholm representerade kulturföreningen Katrina på operagalan i Helsingfors. Pressbild.
Publicerad: torsdag, 18 januari, 2018 - 14:16

Inget pris för Figaro

Det blev inget pris för kulturföreningen Katrinas operasatsning Figaro 1917 vid den nyinstiftade Ainogalan för inhemska operaproduktioner i Helsingfors.

Den klass Figaro tävlade i, om bästa opera avgjordes genom röstning via facebook, alla övriga kategorier genom juryval.

”Satu sammosta” erhöll mest röster och vann därmed tävlingen om bästa opera. Kompositören Joose Tammelin som tog emot priset överraskade alla med att skälla ner kultureliten i Helsingfors. Hans aggressivitet ledde till att han med milt våld måste föras bort från scenen.

Presentationen av Figaro fick publiken att dra på smilbanden rapporterar Barbro Sundback, ordförande för kulturföreningen Katrina. Under ledning av regiassistenten Ida Kronholm skanderade publiken Finland fritt-Åland svenskt.

Helt lottlösa blev Figarogänget ändå inte. Ett erbjudande om ett gästspel på Alexandersteatern framfördes av galans arrangör. Det tar Katrinas styrelse ställning till den 24 januari.

Fler Kultur

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.

Nytt stipendiatsamarbete planeras

Ålands kulturdelegation planerar att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur Loing i Frankrike som hyr ut konstnärsresidens och ateljéer, under förutsättning att medel för detta beviljas i landskapets budget för 2020.