• Eckerö post- och tullhus får byggas om. Arkivbild
  • Stefan Rumander, Ted Chikasha, Tony Asumaa och Annika Dahlblom. Foto: Eva Nyberg
Publicerad: torsdag, 14 februari, 2019 - 14:50, uppdaterad: torsdag, 14 februari, 2019 - 15:35

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.

- Det handlar inte så mycket om ombyggnad som om ett återställande av huset i ursprungligt skick säger intendenten för post- och tullhuset Ted Chikasha.

Redan till den här sommaren ska restaurangköket i huvudbyggnadens bottenvåning flyttas till sin ursprungliga plats och till sommaren 2020 ska konstnärsresidenset vara utflyttat till södra längan. Sommarutställningarna ordnas i framtiden i bottenvåningen medan övrevåningen görs till ett permanent museum med modell av Prins Eugens Valdemarsudde. Huset handikappanpassas med en mindre hiss.

Kulturarvsenheten ska ännu ge sin välsignelse, men har varit delaktig i planeringen så det ska inte bli något hinder tror fastighetsverkets VD Stefan Rumander.

Fler Kultur

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och...

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.

Operan Is direktsänds över nätet

Nu har de som missade operan Is möjlighet att se den ikväll på Yle Arena.

Liselott Willén nominerad till nordiskt litteraturpris

Gustaf Widén, litteraturnämndens ordförande om nomineringen:
Det finns inga monster, Liselott Willéns sjätte roman, har av den åländska litteraturnämnden nominerats för Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Renoveringsbidrag fördelade

Kulturdelegationen har fördelat bidrag för renoveringar och anskaffning av utrustning för kulturella och ungdomsinriktade verksamheter 2019.