Publicerad: tisdag, 16 juli, 2019 - 12:39Uppdaterad: tisdag, 16 juli, 2019 - 13:04
  • Dan Ferna har varit vegan i cirka trettio år nu. Foto: Vioctor Enberg
  • Några av Dan Fernas hemlagade godsaker. Foto: Victor Enberg

Vegansk fika hos Dan

Dan Ferna är till vardags centrumutvecklare för City Mariehamn men han är också riktigt duktig på att göra vegansk mat.

I trettio år har Dan Ferna varit vegan. Gomorron var på besök hemma i hans kök för att prova på att laga bland annat veganska praliner och vegansk bananglass. Dessutom fick de provsmaka på Dans veganska kardemummabullar. Här nedan följer ingredienserna och stegen till recepten som utlovades under sändningen, och det kan tilläggas att det för den veganska glassen är viktigt att man har matberedare med knivar, då en vanlig beredare kan gå sönder.

Bananglass: Skär valfritt antal bananer i 3 cm stora block; Lägg blocken i frysen för att stelna; Blanda i matberedare som har knivblad.

Annan glass: Frusen banan i 3 cm stora block, sen kan man lägga till lite vad man vill. Exempelvis frusna bär, lönnsirap, mango. Blanda i matberedare som har knivblad.

Veganska praliner: 1 cm tjocka bananskivor; Klicka på en tesked jordnötssmör; Häll över smält vegansk choklad; Ställ in i frysen för att stelna, och sedan kan pralinerna förvaras i kylen.

Veganskt kråkbo: Rosta nötter och pumpafrön; Sätt i choklad i stekpannan och stek tillsammans med nötterna tills chokladen har smält; Sätt i en nypa salt; Blanda med vaniljstång/pulver och krossade riskakor; Blanda ihop allt och bred ut till ett stort block; Sätt in blocket i frysen; Vid servering, bryt sönder blocket.

Veganska bullar: Ta egentligen vilket bullrecept som helst, byt ut smör och mjölk till veganskt smör och mjölk, exempelvis sojamjölk. Tillsätt gärna kanel eller kardemumma. Istället för att pensla bullarna med ägg - pensla med sojamjölk.