• Tommy Andersson rullar ut sin Piper 140 ur hangaren. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Kumlinges landningsbana är knappa 650 meter, men det är mer än nog för de små planen att landa på, speciellt i motvinden. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Inte bara traditionella flygplan utan även en gyrokopter från Norrtälje deltog i evenemanget. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Just den här dagen ägde alla som ville tillträde, och fler än väntat dök upp. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Ett av de plan som drog mycket uppmärksamhet var en Cessna Skyhawk. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
Ålands radio gör ett nedslag på Kumlinge flygfältsfest
Publicerad: måndag, 5 augusti, 2019 - 14:25

Skärgårdsbor och flygentusiaster möttes

Åtta flygmaskiner samlades ute på Kumlinge i lördags för att närvara på Flygplatsfesten, ett evenemang som organiserades dels av Mariehamns flygklubb och dels av Kumlinges näringslivsnämnd.

Att flyga Mariehamn-Kumlinge tar knappt mer än 20 minuter trots motvinden, betydligt mindre tid än med buss och färja, och den 650 meter långa landingsbanan är mer än tillräckligt för de små planen, bland annat av märkena Cessna och Piper, som samlats i skärgården idag från både Åland och Sverige.
- Tanken är väl främst att vi vill knyta kontakter mellan de skärgårdsbor som ibland skulle kunna behöva en flygresa och de flygare som ibland kan behöva några fler flygtimmar, samtidigt som vi visar att flygfältet här ute fortsättningsvis kommer till nytta, säger Mia Hanström från Kumlinges näringslivsnämnd.
Fler besökare än vad någon hade väntat sig dök upp, såväl för att se på planen och landningstävlingen som att höra vad som krävs för att få ett flygcertifikat och kanske själva ta en flygtur över kommunen.
- Det är ingen hobby som bara de ekonomiskt oberoende kan hålla på med. De flesta i Mariehamns flygklubb är delägare i ett plan, så att man är två eller tre som är med och delar på kostnaderna, och ens privata årliga kostnader kan vara mellan 2 000 till 4 000 euro. Ett plan behöver heller inte vara dyrare än en fin bil eller en halvbra båt, säger Tommy Andersson, som också gett Ålands radio lift ut till skärgården.
- Jag brukade hålla på med idrotten, men nu för tiden har jag gett upp allt annat för flygningen, säger han.