• Initiativtagaren Susanne Nordberg och hjälpredan Therese Lund. Foto: Josefina Jansson
Susanne Lundberg och Therese Lund intervjuas av Josefina Jansson
Publicerad: torsdag, 9 januari, 2020 - 11:15, uppdaterad: torsdag, 9 januari, 2020 - 12:46

Populärt att sticka Yemenvästar

Susanne Nordberg från Vårdö började sticka Yemenvästar för åtta år sedan, och sedan dess har  ålänningar har stickat över 10 000 st västar.

Det är initiativtagaren Susanne Nordberg som har hand om att paketera och skicka västarna dit de behövs mest. Till sin hjälp har hon Therese Lund, som tar emot färdigstickade västar och andra klädesplagg i sin garnbutik till nyfödda bebisar i bl.a. Syrien. Vi tittade in i butiken igår och där träffade dem båda, och här föjer deras instruktioner för att sticka en Yemenväst:

Västen är mycket enkel att sticka. Resårstickningen gör den töjbar – den växer med barnet och kan användas upp till ett halvt års ålder eller mer.

Lägg upp 70 m på stickor nr 3. Sticka resår (2 rm, 2 am) i 20 cm. Sticka sedan 24 m rätstickning, 22 m som tidigare i resårstickning och de sista 24 m i rätstickning. Gör detta i 12 varv eller ca 3 cm.

Sticka 24 m rätstickning, maska av 22 m, sticka 24 m rätstickning. Fortsätt sticka 24 varv eller ca 6 cm på vardera rätstickningsdelen – detta blir axelpartiet.

Lägg sedan upp de 22 m i mitten igen. Sticka dem i resårstickning och fortsätt med rätstickning på de yttre delarna i 12 varv. Övergå sedan till resårstickning som i början och sticka tills resåren mäter 20 cm.

Maska av löst och sy ihop västen i sidorna – lämna öppet för ärmhålen.