Publicerad: onsdag, 25 april, 2018 - 13:34Uppdaterad: onsdag, 25 april, 2018 - 13:39
  • Linden på väg mot Svalbard, foto privat
  • Linden i Bergen
  • Linden var lite trött då den kom till Danmark, så här ser den ut efter 100-tals liter med linolja

Nu seglar skonaren Linden under dansk flagg

Den danske skepparen Rasmus Jacobsen och hans besättning ligger som bäst i Tromsö i väntan på bättre vindar på sin resa mot Svalbard.

I somras hade Linden besök av Jan-Christer Sundberg, den förste direktören för ”Linden shipping company”, och medlemmar i Husell-familjen har också gästat oss. Vi har också god kontakt med några av de gamla skepparna från Ålandstiden som har bidragit med information och berättelser. Marcus Lindholm som skrev en bok om Linden har givit oss sitt och skeppsföreningen Lindens tillstånd att fortsätta på berättelsen om Linden, så det söker vi som bäst medel för, och hoppas att vi på det sättet kommer att kunna tillföra ett nytt och spännande kapitel till sagan om Linden av Mariehamn. Så jag tror nog att banden trots flaggskiftet kommer att vara starka till Åland.

- På sikt kan vi få gäster från Åland med på en tur med Linden. Jag förstår att det finns starka känslor runt skutan och att många har ett förhållande till den, säger skepparen Rasmus Jocobsen.

Skonaren Linden byggdes i Sjökvarteret i Mariehamn av en stiftelse för 25 år sedan, men drogs med ständiga lönsamhetsproblem och söktes i konkurs 2006. Därefter köptes hon upp av redarna Bror Husell och Kaj Engblom och stannade kvar på Åland några år, men hamnade sedan på fastlandssidan hos Fregatti Oy som bytte hemmahamn på Linden från Mariehamn till Helsingfors. Nu har hon sålts vidare till Danmark med Rasmus Jacobsen som en av ägarna.