Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 december, 2018 - 10:35Uppdaterad: onsdag, 5 december, 2018 - 11:22
  • Soki Chois nya bok behandlar vetenskapen kring tarmbakteriers inverkan på hjärnan. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Kan tarmbakterier stärka hjärnan?

Kan den mat vi stoppar i oss fungera som en läkemedelsfabrik? Det tror Soki Choi som i går besökte Åland och föreläste kring sin nya bok ”Kimchi och kombucha-den nya vetenskapen om hur tarmbakterier stärker din hjärna”

Soki Choi menar att rätt mat spelar avgörande roll inte bara för vårt immunförsvar utan för hela vårt välbefinnande och vår psykiska hälsa, och hon menar att tarmbakterier som vi får via maten kan påverka bland annat ADHD, alzheimer, depression och parkinson. Choi har doktorsexamen från Karolinska Institutet i Stockholm och är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har också forskat vid Harvard University i Boston. Kimchi och kombucha är koreansk mat och exempel på sådan mat som är fermenterad och innehåller mängder av goda bakterier. Hon säger att vi måste göra upp med vår irrationella skräck för bakterier: Soki Choi föreläste för ca. 300 personer på KHS, och arrangörer var ABF-Åland och Ålands hälsoalternativ med stöd av ÅHS och landskapsregeringen. Soki intervjuas här av reporter Eva Ringbom-Fonsell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »