Publicerad: tisdag, 7 augusti, 2018 - 15:05Uppdaterad: onsdag, 8 augusti, 2018 - 08:38
  • Johan Holländer på JoHo Pyro. Arkivfoto

JoHo Pyro är best of the best i Cannes

Åländska JoHo Pyro ska nu i augusti tävla i fyrverkeri i Cannes i Frankrike. JoHo Pyro har tävlat i Cannes år 2016 som det första nordiska företaget som bjudits in till Cannes Fyrverkerikonstfestival, och då vann de Silverbysten

I år så är det en all-star tävling, de bästa av de bästa skulle man kunna säga, för vinnarna av festivalen och publikfavoriterna åren 2015-2017 tävlar sinsemellan om den åtråvärda Guldbysten. Grundaren av Joho Pyro, Johan Holländer, har inför festivalen sagt att företagets bidrag som man tävlar med kanske är det största ett finländskt företag någon har framfört.

Det är ett bidrag på 25 minuter till musik, och målet är att bidraget så mycket som möjligt ska knyta an till Finland och Åland. Man har döpt det hela till Aurora borealis, alltså norrsken. För att sen knyta ihop säcken har man byggt det runt de fyra elementen berättar Holländer.

Det är det största fyrverkeriet som JoHo Pyro har byggt, och det största som Johan Holländer satt ihop:

- Det blir ju såhär i en sån här tävling. "Best of the best" kallar dom det. Det är som fyrverkeriens OS, tävlingen går av stapeln bara vart fjärde år.