Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 december, 2017 - 11:29
  • Bild från när JoHo Pyro tävlade Festival d’Art Pyrotechnique i Cannes 2016. Bild: Johopyro.fi

Holländer tycker inte man ska ha dåligt samvete för fyrverkerierna

Fyrverkeriernas påverkan på både djur och miljö är något som diskuteras flitigt inför varje nyårsafton. Ålands enda pyrotekniker Johan Holländer säger att fyrverkeripjäserna under de senaste åren blivit mycket renare, och tycker inte att man behöver ha dåligt samvete om man vill ha raketer till nyår.

I helgen så är det dags igen för nyårsafton. Skumpaglas kommer att höjas och natthimlen lysas upp av tusentals extra stjärnor i alla tänkbara färger. Fyrverkerierna och raketerna som tradition är något som varje år utgör ett hett diskussionsämne, dels hur djuren påverkas av smällarna men också vad pjäserna har för miljöpåverkan. Gomorron träffade Johan Holländer för att prata just fyrverkerier, och hur han ser på deras miljöpåverkan.

Han säger att de blivit mycket renare, bland annat har man slutat mycket med tungmetaller och flera av de olika skadliga kemikalierna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »