Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 januari, 2022 - 13:46Uppdaterad: onsdag, 19 januari, 2022 - 13:47
  • Anna Häger, foto: Josefina Jansson

Anna ger energispartips

Vi tar ett grepp på hur man kan få ner de höga el-priserna med Anna Häger från projektet Smart Energy Åland.

Anna Häger delade med sig av ett gäng energispartips som kan hjälpa till att sänka elräkningen. Bland annat tipsade hon om att man ska kontrollera med sin elleverantör om man har fast eller rörligt pris och sen kan man också logga in på "Min sida" på de flesta elleverantörer för att se hur ena egna elförbrukning ser ut.

Hon lämnade också en lista med andra elspartips:
 

Kort sikt – detta kan du göra redan idag

Ge dina vitvaror lite extra kärlek och spara el. Kontrollera att dörrarna till kylen och frysen sluter tätt. Passa på att frosta även av frysen när det är kallt ute. Om det går, rengör försiktigt baksidan av kylen och frysen några gånger per år. Smuts på kylaggregatet gör att den måste jobba hårdare och då förbrukas mer el.

Rätt temperatur på din kyl och frys sparar el och livsmedel. Kylen ska ha plus fem grader och frysen minus 18 grader. Du kan även tina mat i kylen som du ska använda dagen efter. Låt varm mat svalna innan du ställer den i kylen.

Lagom är bäst vid matlagning. Välja kastrull efter plattans storlek, och koka med lock. Då kan du spara uppemot 80 procent av energin. Utnyttja eftervärmen på spis och ugn vid matlagning genom att låta luckan stå på glänt. Använd inte köksfläkten i onödan, den drar ut varmluft.

Diska en full diskmaskin och inte under rinnande vatten. Man kan räkna med att det går åt fyra gånger mer energi att diska för hand på grund av större mängd varmvatten. Värt att komma ihåg att är maskindiskmedel dyrare än handdiskmedel.

Fräscha till plaggen utomhus istället för att tvätta dem.

Halvera energiförbrukningen vid tvätt genom att tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Såklart startar man bara när man maskinen är full.

Undvik torktumlaren. Centrifugera tvätten på högsta effekt om textilen tillåter detta, det minskar torkbehovet. En torktumlare drar fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin och ett torkskåp drar dubbelt så mycket. Därför är det alltid bäst att lufttorka tvätten utomhus när säsongen tillåter, då slits materialen mindre.

Duscha kortare och stäng av när du schamponerar/skrubbar dig. Varmvattenkostnaden påverkas markant av om du står fem eller tio minuter i duschen.

Dra ur elapparater du använder sällan.

Eluppvärmda golvslingor är riktiga energitjuvar, använd dem smart och vid behov.

Timers och rörelsesensorer för belysning är den glömskes bästa vän! Det finns ett enormt utbud på marknaden idag.

Har du ännu någon glödlampa av den gamla skolan kanske det är dags att låta den gå i graven.

 

Lång sikt – ihärdighet lönar sig

Lägg någon extra slant på när det är dags för nya vitvaror. Det lönar sig då du ska ha den i många år. Ny teknik är också effektivare, en spis med glaskeramikhäll förbrukar 20 procent mindre energi än en spis med gjutjärnsplatta och en induktionsspis hela 40 procent mindre.

Stoppa värmespill och drag. Fräscha upp dörrar och fönsters tätningslister. Vill du bona extra så är tjocka gardiner för fönstret nattetid effektivt, för att inte tala om draperier för ytterdörrar. Även att fälla ner persienner eller rullgardiner under natten.

Sänk temperaturen inomhus. En grad mindre minskar energianvändningen med hela fem procent. Att sova i svala sovrum förbättrar dessutom din sömnkvalité.

Undvik direkt el som primäruppvärmning exempelvis eluppvärmda element. Byt till värmeväxlande teknik exempelvis jordvärme, luftvattenvärmepump etc Kontakta VVS firmor för rådgivning och offert.

Egen produktion av el, då minskar du risken med höga elpriser. Det finns riktigt smarta offerter att ta del av från leverantörer av exempelvis solcellsteknik.

Solfångare, värm vatten med hjälp av solen och lagra i ackumulatortanken.

Tilläggsisolera taket är oftast det lättaste och det mest effektiva sättet att behålla värmen där du vill ha den, i huset.

Byt dörrar och fönster kan bytas ut till att alternativ med lägre U-värde, det vill säga bättre värmeisoleringsvärde.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »