Publicerad: onsdag, 1 april, 2020 - 12:20Uppdaterad: onsdag, 1 april, 2020 - 12:21

Ankis morotssoppa med sting

Varje onsdag kommer en anställd på Ålands Radio att presentera ett recept. Idag är det Anki Karlsson som bjuder på en morotssoppa.

Ankis krämiga morotssoppa med sting. 

Gör så här: Ta fram en lagom stor kastrull med beaktande av hur stor soppa du vill koka.

Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Ungefär 3/4-delar morötter och 1/4-del potatis helst av en mjölig sort.

Slå på vatten så att det täcker  potatisen och morötterna.

Skala en stor gul lök och dela den i mindre bitar och låt dessa göra potatis och morötter sällskap i kastrullen. Om du gillar vitlök låter du också ett antal klyftor slinka ner i kastrullen.

Koka grönsakerna mjuka och kör allt slätt med en stavmixer.

Nu saltar och kryddar du efter smak men det som verkligen passar bra i soppan är currypasta som ju finns av olika slag, röd, gul och grön, det är bara att välja efter behag. Sedan slår du i en burk cocosgrädde, eller om du hellre vill ha det, cocosmjölk. För angenäm syra pressar du också i citronsaft efter tycke och smak.

Har du  torkad chili så smular du ner lite sådan. Ge allt ett snabbt uppkok och om du tycker soppan är för tjock kan du späda den med lite vatten eller grönsaksbuljong. servera med ett gott bröd. Det är gott att servera soppan med knaperstekt bacon på toppen och ett gott bröd.

Smaklig spis.