Publicerad: torsdag, 1 februari, 2018 - 11:59
  • Lisbeth Nordlund kom till studion för att berätta om Mariehamns församlings satsning på 83-åringar. Foto: Josefina Jansson

83-åringar erbjuds hembesök av församlingen

Mariehamns församling lägger i år lite extra krut på de personer födda 1935, alltså dem som fyller 83 i år.

Det som sparkade igång projektet var ett testamente som ämnade att främja pensionärers välbefinnande. Förra året har församlingen dragit ihop olika projekt just för pensionärer, och i år så fortsätter dem. Tidigare år så har församlingen uppmärksammat folk som fyller jämt och uppvaktar dem som fyller 80 eller 85, men nu ville de göra något som inte behöver kopplas ihop med en födelsedag.

Lisbeth Nordlund som är diakonissa berättar att det som erbjuds är ett vanligt, vardagligt hembesök från personal från kyrkan, som kan ses som en del i arbetet för välbefinnande. Det skiljer sig från primärvårdens hembesök, det är mer ett vanligt samtal än en hälsoundersökning. Och det handlar inte heller om att ta hem gudtjänsten säger Lisbeth Nordlund. Den som vill kan också få mäta blodtrycket.

Det är 69 personer som kommer få erbjudandet, och det är personer som bor hemma i Mariehamn och som är med i församlingen.