Olofs pilgrimsväg testvandrad

Kung Olof dödas i slaget vid Sticklestad 1030

St Olav waterway är namnet på den led som ska ta pilgrimer från Finland, via Åbo, till Nidarosdomen i Trondheim. Nu är leden testvandrad. Eller teståkt snarare.

Den som tänkt vandra hela leden från Finland till Trondheim i Nordnorge har en diger promenad i Sverige att se fram emot. Eller frukta, kanske. Därför är det antagligen välkommet att S:t Olofs-leden, det man lite turistiskt döpt till "S:t Olav Waterway", går från Åbo till Kökar. Den absolut största delen av vandringen sker nämligen sittandes ombord på en landskapsfärja. Från Kökar går turen vidare till fasta Åland och sedan över till svenska sidan. Sedan är det apostlahästar som gäller, åtminstone för dem som tar pilgrimsgrejen på största allvar.

Officiellt invigs leden först om ett drygt år, men redan nu har kantorn och psalmkompositören Philip Hällund med sällskap tagit sig runt.

Vem var S:t Olof? Olof den helige, eller S:t Olof, var från början viking. Bland annat brände han London bridge. Men han plundrade också runt om i Mälardalen, på flera orter i dagens Danmark och runt Östersjön i största allmänhet. Så småningom blev han kristen och började missionera med ungefär samma metoder som han tidigare i karriären plundrat - rätt hårdhänt. Han dödades i strid vid slaget vid Sticklestad 1030, en ort nära Trondheimsfjorden - fortfarande alltså under nordisk vikingatid. Han blev så småningom Nordens första helgon. Har du sett figuren på Jomalas kommunvapen? Det är just S:t Olof. Källor: Nationalencyklopedin, Sticklestad Kultursentrum

Taggar

  1. Feature

Författare

  1. Frippe Granlund