Nytt behandlingsprogram kan ge lindring för tinnitusdrabbade
Ännu finns inga fysiologiska behandlingar mot tinnitus, annat än på experimentstadiet. Det man kan göra är att lära sig leva med sin tinnitus, och det hjälper Bo Mellbergs behandling till med, hävdar han själv.
En halv miljon finländare varav runt 3 000 ålänningar lider av varierande grader av tinnitus. Det är en uppskattning, globalt ligger andelen på 10-15 procent av befollkningen. Samtidigt finns ännu ingen fungerande behandling som tar bort symptomen. Däremot finns det metoder för att lära sig leva med dem. En sådan metod har Bo Mellberg, verksam i Vasa, tagit fram.
I dag finns inga godkända behandlingar som reducerar symptomen av tinnitus. Det kan däremot göra det i framtiden. Man arbetar med försök kring stimulering av vagusnerven, en nerv som styr svalg, hörsel, stämband och en rad andra funktioner i huvudet. Man jobbar också med ”notch therapy”, en hörapparat som filtrerar bort ljudfrekvenser som ligger nära tinnitusljudet. Allt detta går ut på att lura hjärnan att tinnitusen inte existerar, och när det lyckas försvinner också förnimmelsen av ljudet. KBT är den enda accepterade metoden i dag, men den bygger på att lära sig leva med oljudet i huvudet.
I framtiden tror man vid tinnitusgruppen vid Karolinska Institutet i Solna att transkraniell magnetstimulering, notch och vagusstimulering, tre metoder som på olika sätt lurar hjärnan att sluta lyssna på slumpmässigt avfyrade hörselnerver, tillsammans med nervsignalökande läkemedel blir den framtida behandlingsmetoden, och att man siktar på att framgångsrikt behandla 80 procent av alla drabbade. Psykologiska metoder kommer då inte längre att vara verksamma behandlingsformer, tror man där. Men dit är det fortfarande lång väg.
Tills dess rekommenderar Bo Mellberg att man inte ska lyssna på för höga ljud i sina musikspelare och telefoner.
Taggar
Författare
- Frippe Granlund