Åländska chefredaktörer: “Ordvalet är problematiskt och olyckligt”
![](https://images.alandsradio.ax/images/5txfsi3d/production/af3d121ac19815fe14fc809ae27e82d7dcc6a4bf-1607x902.jpg?auto=format&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=533&q=75&rect=286,80,1321,822&w=800)
Att landskapsregeringen håller regelbundna möten med föreningen Ålands journalister för att “förbättra medias möjligheter till en korrekt rapportering.“ har väckt en del reaktioner på insändarplats. Åländska chefredaktörer menar att ordvalet är problematiskt, men att upplägget inte hotar den journalistiska integriteten.
– Ordvalet är problematiskt och olyckligt. Man skulle kunna ha kallat det för informationsträff, säger Daniel Dahlén, chefredaktör för Ålandstidningen.
I landskapets demokratistrategi framgår att landskapsregeringen vill ordna regelbundna utbildningstillfällen rörande “komplexa ämnen och teman i syfte att underlätta medias rapportering.”
– Det är formuleringar som har fått folk att reagera, men det är ju inget vi bryr oss om. Politiker får skriva vad de vill i sina styrdokument. Vi jobbar enligt våra journalistiska regler, säger Anna Björkroos, chefredaktör för Nya Åland.
– Det är viktigt att vi är kritiska mot alla våra källor, men det betyder ju inte att man inte kan lyssna, säger Heidi Grandell-Sonck, chefredaktör för Ålands Radio.
Vad får landskapsregeringen ut av det?
– Färre onödiga missförstånd i olika komplexa frågor som vi rapporterar om, säger Heidi Grandell-Sonck och nämner specifikt det nya finanspolitiska ramverket.
Vad får läsarna och lyssnarna ut av det?
– Att det finns kunniga och påläsa journalister här, säger Anna Björkroos.
– Då blir det lättare att kunna ställa de kritiska frågorna, säger Dahlén.