Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 oktober, 2019 - 13:51Uppdaterad: torsdag, 3 oktober, 2019 - 16:14

Torsdagsgästen - Britt Lundberg

Dagens torsdagsgäst är Britt Lundberg, lagtingsledamot som suttit i lagtinget i två decennier, ännu längre i Mariehamns stadsfullmäktige, varit lagtingets talman, vice lantråd och president för nordiska rådet. I höst lämnar hon politiken, vad är hon mest stolt över och vad känner hon att har blivit ogjort?

Britt berättade bland annat om drömmen att bli journalist som barn.

-När andra lekte en massa andra saker så satt jag och gjorde radio och tv-program, säger Britt Lundberg.

Vi får även höra hennes version av vad som egentligen hände när det stormade som mest om språkfrågan under hennes tid som president för Nordiska rådet.

-Det var ett bra exempel på hur ett nättroll kan fungera. Jag fick mordhot, samtal om var mina barn bor, jag anklagades för det mesta som hänt i Finlands historia. Allt på grund av ett missförstånd där jag egentligen räddade möjligheten till att översättningar inte skulle försvinna helt och hållet. Jag är glad att allt löstes på ett bra sätt med total enighet, säger hon.

Varför slutar hon nu med politiken?

-Det enklaste svaret är att jag är nyfiken på hur livet efter politiken kan se ut, det enklaste sättet att få ett svar på det är att sluta, berättar hon med ett skratt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »